Ruta turistică de control „Botanica – baștina mea”, ediția 2018

Competiția s-a desfășurat timp de 2 zile în două runde și cu 2 trasee absolut diferite: o rută simplă în imediata apropiere a gimnaziului „Galata”, destinată elevilor gimnaziului „Galata” și o rută desfășurată atât în zona rezidențială, cât și în zona de pădure a cartierului Galata, destinată oaspeților noștri, celor care practică turismul în mod serios.

Pe data de 10 mai 2018 elevii claselor a 4 – 9 din gimnaziul „Galata” au avut ocazia să „guste” dintr-un „fruct” necunoscut pentru majoritatea dintre ei – turismul pedestru.

Fiecare echipă, formată din  câte 4 elevi, a primit la start o hartă pe care era indicat traseul și punctele de control, ce urmau a fi găsite și nu doar găsite. Deoarece la fiecare punct arbitrii propuneau realizarea unui anumit element din tehnica turismului pedestru:

– clasic: funii paralele, travers, mușuroaie

– cu elemente creative: fluturele, păianjenul.

Fiecare elev a învățat să lege un nod turistic. În acest an organizatorii i-au învîțat să lege nodul Fluture. Iar elevii claselor a 7-9 au avut și sarcini teoretice: acordarea primului ajutor medica și recunoașterea plantelor medicinale.

Pe data de 12 mai oaspeții Clubului Sportiv „GALATA”  (3 echipe de la școala sportivă din Cimișlia, 4 echipe de la școala sportivă Criuleni, 2 echipe ale CT „ZUBR” și 2 echipe din Chișinău: IPLT „C. Negruzzi” și IPLT „Petru Rareș”) au concurat într-o luptă sportivă adevărată pe un traseu ce avea 17 puncte de control cu elemente de turism pedestru, orientare sportivă, întrebări teoretice de acordare a primului ajutor medical, recunoașterea plantelor medicinale și asemnelor topografice și, desigur, legarea nodurilor turistice.

Și în acest an cei mai buni a fost echipa CT „ZUBR”, care a obținut și o reducere de 100% pentru următoarea ediție a competiției. Cîștigătorii locurilor 1-3 au fost premiați cu cupe și diplome. Toți participanții au fost premiați cu premii dulci.

Această competiție a fost organizată și desfășurată de Clubul Sportiv „GALATA” și pretura sectorului Botanica și arbitrată de Golovei Lilia (arbitru principal), Golovei Andrei (șef de traseu) și arbitrii: Ciocoi Svetlana, Oglindă Ecaterina, Gîrneț Dan, Cebotari Vadim, Turculeț Dan, Captari Dan, Buliga Doina, Pogolșa Lilia, Zosim Alexandru, Munteanu Grigore, Demian Dinu, Frunză Alexandra, Iurii Cristian, Orlova Ecaterina, Caras Valeroia, Cerlat Nicoleta, Bordianu Cristina, Trinchineț Cristina, Petriuc Valeria, Nanii Ana, Balițchi Maria și Răcilă Daniela.

Aducem mulțumiri d. Smîntînă Vadim, secția tineret, cultură și sport, pretura Botanica, care de fiecare dată este deschis spre colaborare și întotdeauna susține inițiativele celor care promovează sportul în rândul copiilor și tinerilor. De asemenea, suntem bucuroși că de fiecare dată alături de noi este și directorul gimnaziului „Galata”, d. Macarenco Nicolae, care ne susține toate inițiativele legate de antrenarea elevilor gimnaziului în evenimentele culturale și sportive, inițiate de clubul nostru.

Foto

Rezultate: categoria A, categoria B, categoria C

 

Share This:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *