3D-labirint și nu doar…

3 zile -3 labirinturi – și toate 3 diferite.

Pe 15 februarie 2019 în sala sportivă a gimnaziului „Galata” pentru toți elevii echipa de arbitri a CS „GALATA” a organizat un labirint cu 3 trasee diferite. A fost sărbătoare pentru toți: și pentru cei care au experiența anilor trecuți, și pentru cei care pentru prima dată au pus mâna pe hartă și cip și au încercat să nu se piardă în labirint, și pentru membrii-elevi ai clubului, care au participat, au arbitrat și au inițiat elevii claselor primare în arta orientării în labirint. Ne bucură mult faptul, că de rând cu elevii la competiție au participat și cadrele didactice.

Pe 16 februarie gimnaziul „Galata” și-a deschis ușile pentru tinerii sportivi din mun. Chișinău. În această zi arbitrii clubului nostru în parteneriat cu CS „Fauri” și Stația Orășănească a Tinerilor Turiști a organizat cea de-a 4-a etapă a Cupei de iarnă a mun. Chișinău la orientare sportivă „În ospeție la Minotaur”. „Minotaurul” în acest an și-a întins labirintul nu doar în sala sportivă, ci și la toate cele 3 etaje ale gimnaziului, precum și afară. Iar ca participanții să fie și mai bulversați, șeful de traseu Andrei Golovei a închis pe mijloc trecerea de la etajul I la etajele II și III al școlii. Pentru a lua un post dela etajul II, toți participanții au fost nevoiți să iasă pe ușa centrală a școlii și să intre pe ușa din spate, care de fapt se află practic față în față. Această competiție a adus multe rezultate frumoase membrilor clubului:

 • Ciocoi Sergiu – locul I (categoria MB)
 • Nicolina Paşa – locul I (categoria WB)
 • Ionel Victoria – locul II (categoria WB)
 • Secrieru Valentina – locul II (categoria WC)
 • Danu Vladimir – locul III (categoria MB)
 • Andrei Rotaru – locul III (categoria MMaeștri)

Pe 17 februarie s-a desfășurat ediția a 3-a competiției „3D-labirint”, la care au participat delegații din 6 organizații: școala sportivă Cimișlia, LT „Prometeu” din s. Grozeşti, raionul Nisporeni, școala sportivă Criuleni, gimnaziul Corjova, gimnaziul Floreni și Stația Orășănească a Tinerilor Turiști.

Pe lângă hartă și cip, toți participanții au avut nevoie de echipament turistic, deoarece unele posturi de control se găseau la înălțime sau în zone închise și pentru a ajunge la ele era necesar de a traversa o funie suspendată sau un travers. Deși am avut mulți participanți, care aveau o experiență foarte mică de orientare în spațiu cu ajutorul hărții și deloc experiență de escaladare a obstacolelor artificiale cu ajutorul echipamentului turistic, entuziasmul și spiritul concurenței a pus stăpânire pe toți.

În acest an organizatorii au fost mai toleranți cu amplasarea punctelor de control, dar au manifestat și maimultă creativitate. De exemplu, pentru a lua un punct de control în sala sportivă, trebuiau să arunce o minge de volei în coșul de baschet. Pentru majoritatea participanților nu a fost simplu, deoarece mingea de volei este mult mai ușoară decât cea de baschet. Un alt punct de control se găsea pe acoperișul școlii. Nu era necesar să urci pe școală, deoarece punctul de control era fixat pe o funie, iar participanții trebuiau să tragă funia spre ei, până cepunctul de control „cobora” la nivelul lor.

3D Labirint a îmbogățit palmarezul mediilor clubului cu încă câteva medalii:

 • Ciocoi Sergiu – locul I (M Juniori)
 • Pașa Nicolina – locul I (W Seniori)
 • Rotaru Andrei – locul I (M Seniori)
 • Secrieru Valentina – locul II (W Juniori)
 • Guțu Daniela – locul II (W Seniori)
 • Untilă Victor – locul II (M Seniori)
 • Trinchineț Cristina – locul III (W Seniori)
 • Rusnac Dumitru – locul III (M Seniori)

Rezultate: Galata-labirint, În ospeție la Minotaur, 3D-labirint

Foto: Galata-Labirint, În ospeție la Minotaur, 3D-labirint (album 1, album 2),

 

Share This:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *